Met een magere 14 á 15 cent, wacht de uiensector op wat reuring
Ontzorgen bij de handel in gangbare en biologische uien, wortelen en kool. Daar staat FarmTrade-partner Bruin Export uit Swifterbant (Flevoland) om bekend. Eigenaar Wouter van der Beek handelt al ruim 24 jaar in uien en vertelt ons aan het eind van een, naar eigen zeggen, ‘dramatisch groeiseizoen’ uitgebreid over de huidige stand van zaken.
Na de dikke uienjaren, is het areaal zowel in Nederland als daarbuiten flink toegenomen. Veel boeren zijn uien gaan telen en dit zie je terug in de vraag en het aanbod.
Geen vetpot, maar stabiel
Met een magere 14 á 15 cent per kilo, lijkt de uienoogst dit jaar nog geen vetpot. Je hebt je tonnen nodig om uit de gemaakte kosten te komen, maar dit is nog geen reden tot paniek. “Je kunt de uienoogst simpelweg niet op één jaar baseren. Dat er nu zo’n groot verschil zit in de marktprijzen ten opzichte van vorig jaar zegt niks over de jaren die volgen en in een seizoen kan er nog van alles gebeuren. Het is allereerst mooi om te zien dat de prijs momenteel op een stabiel niveau blijft hangen. Het is nu wachten op wat reuring.”
Hardnekkige bacterie
De uienteelt en -handel is erop of eronder, een avondje casino is er niks bij. Je bent binnen de teelt van veel dingen afhankelijk: het weer, gewasbescherming en de kwaliteit van de grond. “Het jaar 2024 was op al deze vlakken geen best teeltjaar. De draagkracht van de grond was laag, we hadden te maken met extreme regenval en moesten minderen in gewasbescherming. Dit zien we momenteel terug in de kwaliteit van de uien. Er zijn behoorlijk wat partijen die een bacterie bevatten die je op het eerste oog niet ziet. Daar moet de boer echt op gespitst zijn en al in een vroeg stadium beginnen met checken.”
Extra aandacht voor kwaliteit
“Aan de buitenkant ziet de oogst er piekfijn uit, totdat je de ui opensnijdt”, legt Wouter uit, “ Deze hardnekkige bacterie begint in de nek van de ui en breidt zich steeds verder uit.” Veel boeren wachten tot de ‘probleemuien’ de revue hebben gepasseerd en de prijs voor kwaliteitsuien omhoog gaat, maar de kwaliteit wordt er niet beter op naarmate je de uien langer opslaat. “De teeltomstandigheden van dit jaar waren matig en dit heeft zo zijn invloed op de bewaartermijn van de uien.” Het loont volgens Wouter meer dan ooit om de kwaliteit van je uien goed in de gaten te houden. “Koop een paar simpele RV- en thermometers en kijk wat er gebeurt, het is de kunst om niet alleen op hightech bewaarapparatuur te vertrouwen.“
Aan de twijfelaar wil Wouter nog meegeven: “Doe gewoon mee met de handel: verkoop een deel nu en bewaar een deel voor later, maar houdt te allen tijde de kwaliteit van de ui in de gaten!”
Meer weten of ben je op zoek naar een afnemer voor jouw uien? Neem contact op met Wouter via 06-54202242.