‘Goede witlofoogst verwacht: witlofpercelen profiteren van wisselvallig weer!’
De witlof staat er mooi bij dit jaar! In totaal beheert onze partner De Vries Witlof uit Espel 500 hectare gangbare en biologische witlof in Flevoland, Noord-Groningen en het Zuidwesten van Nederland. We blikken met teelt- en inkoopmanager Erik Holtland terug op het zaaiseizoen en maakten een voorzichtige prognose voor de oogst van 2024.
Witlof zaaien gebeurt in mei en juni. Direct aan de start van dit zaaiseizoen volgden een paar spannende weken. In tegenstelling tot het weer van de afgelopen maanden, was het de eerste twee weken van mei droog. “De vroege percelen hadden moeite met opkomen, maar hebben de groei herpakt. Het wisselvallige weer dat volgde, liet het later gezaaide witlofzaad goed kiemen en door het zonnige weer van afgelopen week groeit het nu mooi door!”, zegt Erik Holtland tevreden.
Structuurbanen door schoffelen
“Door het wisselvallige weer is de witlof niet het enige wat mooi groeit”, zegt Erik lachend, “Ook het onkruid heeft er zin in. En meer onkruid betekent ook: meer schoffelen. In vergelijking met voorgaande jaren is de schoffelmachine veel vaker uit de schuur gekomen en dat zie je nu terug aan de structuurbanen. Door deze percelen te woelen en aan de groei te houden, hopen we deze structuurschade te beperken.”
Moeizame oogst 2023: minder kilo’s
Het is volgens de teelt- en inkoopmanager bij De Vries Witlof te hopen op een droger oogstseizoen dan vorig jaar. ”De moeizame oogst van 2023 had dit seizoen een negatieve invloed op de witloftrek, wat resulteerde in minder kilo’s.”
Vertrouwen in oogst 2024
“De witlof staat er mooi bij dit jaar! Het weer zorgde voor hoge opkomstcijfers, dus we hopen op een goede oogst!” Toch wil Erik het nog niet te hard van alle daken schreeuwen, want de witlofwortels moeten nog aan de maat komen en ook het weer tijdens de oogstwerkzaamheden speelt een belangrijke rol. “Van oktober tot december gaan we weer van start!”