“Nog steeds een 40 cent uienmarkt; ondanks tegenvallende exportcijfers ongekend goed”

Bruin Export is FarmTrade Partner van het eerste uur! We vroegen Wouter van der Beek naar de bijzonderheden op de uienmarkt, nu de Fruit Logistica achter de rug is.

Wouter van de Beek Bruin ExportDe algemene stemming was niet helemaal zoals gehoopt. ‘Vaak zie je dat na de Fruit Logistica de markt wat levendiger wordt’. Dit blijft tot nu toe een beetje uit. Wouter geeft aan dat dit ‘deels komt door tegenvallende exportcijfers en tegenvallende CBS-cijfers’. Je ziet het terug in prijzen die gemaakt worden voor handel naar Polen. Die prijzen staan enorm onder druk.

Extra op kwaliteit blijven letten
We hebben een moeizaam groeiseizoen gehad met extreme droogte en extreem veel nattigheid. Dit heeft ook effect op de bewaring. De kwaliteit van de gemiddelde partij gaat snel achteruit. “Kijk goed naar je uien in de bewaring en houd de kalender in de gaten”! De bewaartermijn is nu een stuk korter.

Prijs en kwaliteit
De verwachtingswaarden van telers ligt hoog. 45 tot 50 cent is wat eigenlijk iedereen vraagt terwijl we onze handen vol hebben om het tussen 43 en 45 cent te maken.
De verdeling ‘vraag en aanbod’ ligt momenteel mijlenver uit elkaar. De markt is dit jaar heel anders dan vorig jaar, daar moeten we reëel in zijn. De goede kwaliteit zal rond de 42 cent uitkomen en de onderkant qua kwaliteit is met 35 cent wel betaald.

Nog steeds een ongekend goede uienmarkt
We hebben al zolang een 40 cent markt, dat is gewoon hartstikke goed! Ondanks tegenvallende exportprijzen en dat er nog best veel in de bewaarschuur zit, blijft de prijs er goed op. We zitten nog steeds in toptijden in de uienwereld’, aldus Wouter. De prijs per ton is nog steeds hoog!

Meer weten? Neem contact op met Wouter via 06 5420 2242