‘Je hebt het stuur in handen met fertigatie, meer opbrengst én een betere kwaliteit’

We gingen in gesprek met onze FarmTrade Partner Van Iperen. Teamleider en akkerbouw adviseur Mikey Akkermans vertelt over de meerwaarde van fertigatie.

Klimaatverandering en fertigatie, hoe zit dat?
Mikey; de beschikbaarheid van zoetwater neemt op veel plekken in Nederland af, daarom is het belangrijk om het zoetwater dat er wel is zo efficiënt mogelijk in te zetten. Met fertigatie kunnen we dat goed regelen. Bij een haspel verdampt er ongeveer 40%, bij fertigatie verdampt er bijna niets. De plant ontvangt precies wat hij nodig heeft. Dit geldt voor water maar ook voor nutriënten als stikstof en kali, die kunnen we op deze manier geven in de juiste hoeveelheid en op het juiste moment.

Hoe werkt het proces fertigatie?
De meeste klanten die starten met fertigatie, hadden de laatste jaren tegenvallende opbrengsten. In uien bijvoorbeeld. Dit is een gewas dat moeilijk wortelt, waardoor er snel verlies is van water en nutriënten, terwijl het gewas veel water vraagt.
Onze specialisten maken dan met de akkerbouwer een plan. We kijken naar het perceel; hoe zit dat in elkaar, hoever kunnen we komen met de slangen, etc. We maken een indeling met een slangkeuze. De techniek leveren we als Van Iperen zelf niet. Wij kunnen een advies geven, maar de klant bepaalt zelf welk besturingssysteem en welke techniekleverancier het beste bij hem past. Wij geven in eerste instantie vooral advies over de meststoffen en het water. Dit doen we via ‘Mijn Fertigatie’, hierin berekenen we precies de meststoffengift. Zo weten we hoeveel de plant nodig heeft en op welk moment.

Voor de meststoffen hebben we twee producten:
Teon A: Hiermee kunnen we de vegetatieve groei sturen, het bevat stikstof, calcium en magnesium in.
Teon B: Hiermee kunnen we later in het seizoen mee bijsturen. In uien wordt hiermee bijvoorbeeld de bolling gestuurd. In dit product zit naast een beetje stikstof vooral kali en zwavel in.

Het zijn unieke producten die we zelf produceren. Het voordeel van de meststoffen is dat ze zwaar geconcentreerd en stabiel zijn, dus het is ‘plug and play’ voor de klant. Ook in een natte periode kun je met 2 mm in de week toch de meststoffen geven en voldoen aan de plantbehoeften, zonder dat je eventueel nog zou moeten strooien.

We zien een enorme stijging in droge stof en dat betekent ook meer waterberging. Als voorbeeld noemt Mikey; gefertigeerde uien zijn zwaarder dan beregende uien van hetzelfde formaat. Plús de kwaliteit van de uien is veel beter. We zien fertigatie in steeds meer gewassen groeien. Op basis van onze ervaring kunnen we het schema per gewas aanpassen voor de klant.

Kan iedereen met fertigatie aan de slag?
Er zijn geen specifieke regels aan verbonden. Elke akkerbouwer kan hiermee starten. Mikey geeft aan nog bezig te zijn met de biologische teelt, zodat alle klanten goed kunnen worden geholpen. We hebben al een aantal producten die te gebruiken zijn.
Of het systeem zelf bij iedere akkerbouwer past, hangt af van hoeveel tijd erin gestopt kan worden. Het vergt wat extra tijd om alles aan te sluiten en weer netjes weg te halen. Het leggen van de slangen is een precies werkje in het voorjaar. Daar moet tijd voor genomen worden, het is van groot belang dat het goed gedaan wordt.
De druppelslangen die gebruikt worden, moeten nu na een seizoen worden weggegooid. We zijn bezig met een hergebruikprogramma, zodat we de slangen aan het eind van het jaar innemen en gaan recyclen. We willen dit nog naar hoger niveau brengen om het proces zo duurzaam mogelijk aan te bieden samen met fabrikanten. De hoofdslangen en de installatie blijven klanten gebruiken. Je start niet ieder jaar helemaal opnieuw.

Zowel bestaande klanten maken gebruik van fertigatie als nieuwe klanten die juist voor het fertigatie-advies bij ons binnenkomen. We hebben de laatste jaren veel praktijkervaring opgedaan waardoor we het proces verder hebben kunnen verbeteren.

Wat is de prijs per hectare?
Het is altijd maatwerk, bij iedere klant is de situatie en de behoefte anders!
Als indicatieprijs ligt de fertigatie tussen de € 2.500,- en € 3.000,- per hectare. Dan houden we het ruim aan. We gaan daarbij uit van een luxe unit, op telefoon bestuurbaar, met meststoffen en ieder jaar nieuwe slangen erin, ieder jaar ongeveer 10 hectare verwerkt en alles op een jaar of 8 afschrijft. De opbrengsten in bijvoorbeeld uien halen we op dit moment ongeveer 20 tot 25 ton per hectare meer én met een betere kwaliteit.
We hebben klanten die 2 jaar geleden zijn gestart maar na 1 jaar het systeem er al dik uit hebben gehaald. Het blijft natuurlijk afhankelijk van de gewasprijs. Ook dit blijft maatwerk! De bodemsituatie voor mest en water is overal anders.

Een klant gaf een mooi compliment; ‘Ik heb op 23 mei nog uien gezaaid, ze zijn nog goed aan de maat gekomen met 67 ton aan rode uien op het perceel.’ “Dit is revolutie”!

Je hebt met dit systeem ‘het stuur in handen’ en dat vraagt wel wat van de teler. Je bent anders met het telen bezig doordat alles te sturen is, maar dat levert ook de meerwaarde op!

Meer weten over fertigatie? Kijk op de website of neem contact op met Mikey Akkermans, via akkermans@iperen.com of bel 06-82751029