Het nieuwe mestseizoen komt eraan, maar blijft het betaalbaar?

We vroegen het aan Julian Dragt van Bijker Nijeveen VOF.

Wat maakt het mestseizoen zo spannend?
De hoge afvoerkosten, minder ruimte voor de mest, het afbouwen van de derogatie met ingang van 2024, waardoor het uitrijden ook automatisch minder wordt, maken het een spannende uitdaging komend mestseizoen.

Vooral in de veehouderij is het een onzekere tijd. De melkprijzen zijn laag en de afzetkosten erg hoog. Er zo vreselijk veel mest en er is steeds minder plaats om het kwijt te kunnen. Daar worden prijzen weer hoger van.

De hele ‘mestsector’ is een uitdaging, door de hoge afzetkosten en men maakt zich zorgen waar het allemaal heen moet en heen gaat. Blijft het betaalbaar? Dit is zorgelijk, want de geluiden rondom boeren die stoppen of hun veestapel verkleinen vanwege de mest bereiken ons steeds meer.

Hoe gaat Bijker Nijeveen om met deze uitdagingen?
Alle vaste klanten waar we het altijd ophalen, doen we dat nu ook. We kunnen het op dit moment nog voldoende kwijt. We proberen wel meer ruimte te creëren in de afzet zodat we meer klanten kunnen bedienen. Er zijn boeren die gaan rondbellen omdat ze bij hun vaste transporteur niet terecht kunnen. We bekijken wat we kunnen doen voor deze boeren, als er ruimte is halen we het uiteraard op.

We zijn er klaar voor bij Bijker Nijeveen, aldus Julian; ‘We staan klaar met 6 mestauto’s en onze Vredo zelfrijder met sleepslangen!’

Vraag en aanbod
Julian geeft aan dat het aanbod erg hoog is, hij schat in dat het met 50% verhoogd is in vergelijking met vorig jaar. De vraag is hetzelfde gebleven en de afnemers zijn momenteel heel schaars. Ook andere kosten, als loonkosten, grond- en materiaalkosten stijgen met minimaal 10%. Het blijft een uitdaging!

Meer weten over Bijker Nijeveen en hoe zij het mestseizoen tegemoet gaan? Neem vrijblijvend contact op met Julian Dragt via info@loonbedrijfbijker.nl of 0657607677.