Bruin Export: ‘45 – 50 cent voor rode uien’

Bruin Export, handelaar in uien, wortelen en kool neemt ons mee in de huidige uienmarkt. Eigenaar Wouter van der Beek; ‘ik zie veel uitdagingen dit seizoen. Uien gaan op dit moment al erg achteruit. De verwachtte en gehoopte nagroei valt tegen en de groeipotentie voor de komende 2 maanden is minimaal, waardoor opbrengsten naar verwachting niet mee zullen vallen.’

‘De baalprijzen zijn extreem hoog’

Een ander cruciale factor is de onrust in Afrika. Doordat betalingsverkeer op veel plekken bemoeilijkt is, worden rekeningen nauwelijks betaald. En dat heeft grote gevolgen voor de komende maanden gezien zo’n 50% van de handel richting deze contreien gaat.

Areaal
Het totaal areaal aan geteelde uien is zo’n 6,5% groter dan vorig jaar. Dat de gele uien vorig jaar veel geld hebben opgeleverd zien we terug in de verdeling van het areaal dit jaar. Er is zo’n 10% meer geel geteeld. De teelt van rode uien is daarentegen gekrompen.

 

Prijzen
De baalprijzen zijn extreem hoog, maar handel wordt er nauwelijks gedaan. De prijs van rode uien zit nu op 45-50 cent. Met een grove rode ui zit je op dit moment goed. Door de beperkte beschikbaarheid van deze ui, is er veel vraag naar. De markt voor de gele uien is ‘lui,’ daar moet de handel echt nog van start gaan. Op dit moment liggen die prijzen op 30 – 35 cent. Maar we zien dat boeren daarin terughoudend zijn en hun product nog niet direct verkopen. Het is nog vroeg, maar met de huidige kennis ben ik benieuwd hoe dit seizoen zich verder zal ontwikkelen.’ aldus Wouter van der Beek.

Bruin Export is op zoek naar rode, gele en industrie uien af land. Heb jij aanbod? Of heb je vragen over de markt, kwaliteit of prijzen? Neem gerust contact op met Wouter van der Beek via deze link!