Sijlltrade: “35 – 40 cent betaald voor gele uien afland.”

 

FarmTrade partner van het eerste uur; Handelsonderneming Sijlltrade uit Zeewolde, praat ons bij over de huidige situatie in de uienhandel en de omstandigheden.

“De uien zijn ontzettend duur. Ik kan mij niet herinneren dat er zoveel geld werd betaald voor uien. Een aantal jaren geleden werd er nog 8 tot 10 cent/kg betaald en op dit moment zitten we op 35 – 40 cent.’

‘De afgelopen jaren zijn de uien nog altijd gestegen in prijs. Door het late zaaiseizoen, het droge weer, vervolgens veel water en een maand lang noorderwind is het groeiseizoen slecht te noemen. We lopen 1,5 tot 2 maanden achter”, aldus Mark van Sijll.

‘Door de grote onzekerheden is de handel op dit moment een groot casino.’

Van Sijll: “De handel is rustig. Er worden wel transacties gedaan, maar veel boeren zijn gelijkgezind en houden ondanks hoge prijzen de uien vast. Doordat men nog niet inzichtelijk heeft wat de opbrengst is, is men voorzichtig met de verkoop van de uien.”

Verwachting

‘Naar verwachting zijn er weinig (grove) uien. De kwaliteit moeten we nog maar afwachten; er is weinig loof en de groei is moeizaam’, aldus Van Sijll.

Sijlltrade is het jaarrond op zoek naar (industrie) uien, aardappels, rode bieten en wortels. Heb jij aanbod? Neem dan contact op met Mark van Sijll via 06- 43 45 25 88.