Jan Bakker: ‘Steeds meer bewuste agrariërs gaan voor vaste mest.’

Jan Bakker biedt een breed assortiment aan producten en diensten voor de agrarische sector. Nieuw daarbij is dat zij kozen voor een partnerschap met FarmTrade.

Met hun ruwvoer, bijproducten, vloeibare restproducten en mest adverteren zij regelmatig op ons platform. Maar ook de in- en verkoop van aardappelen en hun transportactiviteiten passeren geregeld de revue. Tijd om eens nader kennis te maken met deze club.

Nog twee jaar en dan bestaat het bedrijf 40 jaar. In die periode is het bedrijf uitgegroeid tot ruim 320 man personeel en zijn zij met zo’n 180 vrachtwagens actief in fourage, aardappelen, mest, infra (wegenbouw) en transportwerkzaamheden. Wij spraken Maarten Docter, die binnen Jan Bakker verantwoordelijk is voor de vaste mesthandel.

Docter: ‘Door de variërende kunstmestprijzen en de hoge prijs van compost, wordt er vaak gekozen voor organische of vaste mest. Er is meer aanbod dan afzet wat absoluut te maken heeft met het natte voorjaar, maar over het algemeen kunnen we zeggen dat de mesthandel relatief goed doorloopt.

We zien een lichte stijging in de vraag naar vaste mest. De bewuste akkerbouwer kiest ervoor om vaste mest uit te rijden op het land en zo met de organische stof de bodem te verbeteren. Het half vergane stro, samen met de mest trekt veel insecten, wormen en kevers aan die op hun beurt humus creëren. Vaste mest hebben wij beschikbaar in gehygiëniseerde digestaat, geitenmest, rundveemest, paardenmest en gescheiden mest. Vaste varkensmest, kippenmest en rundveemest kunnen wij ook biologisch aanleveren.’

Geitenmest geliefd

‘De vraag naar geitenmest kunnen we ook groot noemen. Geiten staan over het algemeen op kort stro waardoor het fijn in gebruik is én het beschikt over goede gehaltes. Onlangs nog verkochten wij via FarmTrade 20 vrachten geitenmest aan een, voor ons, nieuwe klant. Het is mooi om te zien hoe het netwerk van FarmTrade werkt. Ook na de uitgezette vraag naar vleeskuikenmest zijn wij in contact gekomen met een pluimveebedrijf waar wij nu regelmatig mest laden,’ aldus Maarten Docter.

Mestaanbod

Bij Jan Bakker kun je terecht voor alle soorten en maten mest. Van koemest tot aan vleeskuikenmest, biologisch en gangbaar. ‘Wij leveren mest tegen goede voorwaarden en nette prijzen. Met onze eigen transportmiddelen kunnen we snel en makkelijk schakelen. Ook de administratie hebben we in eigen beheer, waarmee we altijd op de hoogte zijn van de laatste regelgeving. Wij leveren de mest tot aan het land en met droog weer zelfs op het land, zodat onze klanten niet hoeven te wachten en ongestoord door kunnen werken.

Kan Jan Bakker jou helpen op het gebied van mest? Neem contact op met Maarten Docter via: 06-40050101.