Farmcoat: ‘Handige boeren coaten het liefst zelf en het bespaart veel geld’

Farmcoat is één van de nieuwkomers in het Partnernetwerk van FarmTrade. Het Nederlandse familiebedrijf Farmcoat is gevestigd in het oosten van het land en biedt passende coatings voor de agrarische sector. Wij spraken commercieel directeur Luke over hun product en de ontwikkelingen in hun branche.

Luke; wij ontwikkelen emissievrije coatings volledig op waterbasis. Onze 2-componenten epoxy, vloer- en wand coating systeem is zeer sterk, dekkend en speciaal ontwikkeld voor de agrarische sector. In de twee 2 jaar dat wij actief zijn met Farmcoat ervaren wij een enorme groei. Veel coatingbedrijven bieden geen mogelijkheden voor het ‘doe het zelf’ aspect. Daar zit voor ons juist de specialiteit, zonder dat we onze klanten daarin ‘loslaten.’ Wij bezoeken iedere locatie en op basis van die specifieke situatie bieden wij onze producten. Wij geven advies op maat, bieden producten op maat en voorzien onze klanten van een duidelijke uitleg. Dat maakt ons uniek en bespaart de boer veel geld.

Coating op waterbasis

‘Heel bewust hebben wij gekozen voor een coating op waterbasis. Het stinkt niet en het dampt geen oplosmiddel uit wat vervelende consequenties kan hebben voor degene die het aanbrengt, alsmede voor het vee dat aanwezig is in de stal. Onze producten zijn milieu- en diervriendelijk, ’ aldus Luke.

Zuren maken slijtage

Bij het houden van melkvee komt de vloer vaak in aanraking met de zuren die vanuit het ruwvoer in de vloer trekken. Na een aantal jaar gaat de vloer hierdoor slijten, wordt poreus en biedt geen fijne ondergrond voor het aanschuiven van het voer. Gevolg, er blijft een koeklaag van voedsel en speeksel over waarin bacteriën heerlijk gedijen. Door de vloer te coaten wordt beschadiging voorkomen en kan er gemakkelijk gereinigd worden wat zowel het vee als de boer ten goede komt.

‘Coat direct, niet na een aantal jaar’

Luke: ‘Geregeld komen we bij boeren waar na de bouw van de stal niet direct een coating is aangebracht. Na zo’n 5/6 jaar is de vloer dan zodanig aangetast dat zij deze willen laten coaten. Zonde, want op dat moment zijn de boeren veel meer geld kwijt. Wij adviseren dan ook altijd direct de coating aan te brengen. Dat voorkomt frustratie en bespaart veel geld.’

Hetzelfde geldt voor ondergronden waar vaak met zwaar materiaal gereden wordt of machines hun standplaats hebben. Zuren vanuit de banden trekken in de vloer en creëren vlekken. ‘Het zal de vloer nooit zo aantasten als ruwvoer dat doet, maar het komt de vloer ook niet ten goede. Uiteraard doet een coating buiten de bescherming tegen zowel mechanische als chemische belasting ontzettend veel op esthetisch vlak.

Coating op maat

‘In de praktijk zien wij veel verschillende gevallen, ondergronden of krijgen vragen over het coaten van staal wat het roesten tegengaat. Wij focussen ons op het coaten van vloeren en wanden, maar denken ook graag mee met onze klanten over andere coatingsoplossingen. Omdat wij ons eigen productie hebben, kunnen wij onze klanten op maat gemaakte producten leveren wat voor hen geschikt is.

‘‘Dit is de meest geschikte tijd voor het aanbrengen van een coating. De droge/warme weersomstandigheden zorgen voor een kort drogingsproces van de coating. Daarnaast is het een groot voordeel dat het vee op dat moment niet aanwezig is in de stal en hier in de melkproductie geen hinder van wordt ondervonden,’ aldus Luke.

Kan Farmcoat jou helpen? Neem contact op met Luke via: 06-52153802.