Dirk Bos: ‘Het kan niet anders dan dat pootaardappelen duur worden.’

Aardappelhandel Dirk Bos

Aardappelhandelaar Dirk Bos, partner van het eerste uur, neemt ons mee in de markt van pootaardappelen. Bos: ‘Het wordt een bijzonder interessant jaar.’

Het groeiseizoen

Bos: Bos: ‘Het groeiseizoen is laat begonnen. Het was lang (te) nat waardoor het poten van de aardappelen pas laat is gestart. Daardoor was veel pootgoed “versleten” al voordat het de grond in ging.

‘We kunnen stellen dat we een late, slechte start hebben’

Vervolgens hebben we te maken gehad met hier en daar ontzettend veel regen direct na het poten. Op sommige plekken zelfs 60 tot 100 mm water in een korte tijd. En het bleef vervolgens lang koud. De combinatie van verouderd pootgoed, koude grond, veel regen en een lange koude periode, zorgde voor een slechte opkomst. Deze periode werd opgevolgd door een droogte en hitte record. ‘We kunnen wel stellen dat we een late, slechte start hebben. Zeker in gebieden waar niet beregend kan worden.’

‘Als we kijken naar de teelt over heel Nederland, zeggen we alle jaren, ‘we hebben te maken met verschillen,’ maar dit jaar hebben we écht grote verschillen. In sommige percelen konden we gewoon in de eerste week van juni beginnen met selecteren, en in veel andere gebieden kan dat pas eind juni of zelfs nog later. Ook hebben we vroeg luizen-vluchten gehad, dat kan voor de vroege percelen een besmettingsbron zijn geweest.’

‘Gemiddeld zijn de aardappelen nog klein, is er weinig loof en zien we verscheidene percelen al volop in bloei staan. Op de percelen waar niet beregend kon worden de afgelopen weken zijn planten duidelijk in de stress. Er kan nog veel veranderen waardoor we nog weinig kunnen zeggen over wat dit betekent voor de ontwikkeling van het gewas, maar dat zal zich de komende maanden bewijzen’ aldus Dirk Bos.

‘Dat het een bijzonder en interessant handelsjaar wordt is zeker.’

Prijsverwachting

Bos: ‘Het is zeer waarschijnlijk dat er een hoge prijs betaald zal moeten worden voor pootaardappelen. Voor oogst 2023 zijn er contracten getekend met hoge prijzen voor consumptieaardappelen. Dat zal een trend zijn voor de komende jaren, waardoor pootgoedtelers ook een hoge prijs verwachten. En dat moet ook gebeuren, de prijzen moeten tenslotte met elkaar in balans zijn omdat het anders interessanter kan zijn om consumptie te telen in plaats van pootgoed. En die balans is nu volledig zoek, terwijl de beide teelten elkaar hard nodig hebben. Dit geldt zowel voor de poolrassen als de vrije rassen.

Maar uiteindelijk moeten de afnemers in Europa én de verre bestemmingen onze prijzen ook eens willen én kunnen betalen…’

Vragen over pootgoed? Neem contact op met Dirk Bos via 06-12243969.