Loonbedrijf Van Dun: ‘Steeds meer vraag naar Spotspray en waterschotten voor inundatie’

 

Loonbedrijf Van Dun is sinds een aantal maanden lid van het Partnernetwerk van FarmTrade. Interessant om hen te spreken over het uitzonderlijke (natte) voorjaar. Frank van Dun, één van de eigenaren vertelt ons over hun bedrijf, de uitdagingen van dit jaar en de opkomende vraag naar bepaalde producten. Van Dun werkt met 40 collega’s in vaste dienst in de regio’s Flevoland, Groningen, Drenthe en Overijssel.Frank van Dun

‘Het was een ontzettend lastig voorjaar voor de gehele agrarische sector. Door de vele regen liepen de werkzaamheden voor wat betreft het zaaien erg uit en kon mest niet worden uitgereden. In maart lagen we zelfs bijna volledig stil met werk. Dat maken we zelden mee.’ aldus Frank van Dun.

Van Dun kon in de tweede helft van april starten met de zaaiwerkzaamheden. ‘Normaal begint het zaaiseizoen een maand eerder. Vorig jaar nog hadden we een prachtig voorjaar waardoor haast niet geboden was. Dit jaar hebben we, met ons vaste team van 40 collega’s, menig avond/nacht doorgewerkt om te zaaien en boeren te ondersteunen bij hun (zaai)werkzaamheden. Om onze klanten te kunnen blijven bedienen, was het huren van extra trekkers en het aanschaffen van nieuwe machines noodzakelijk. Inmiddels zijn we weer redelijk op bij met de werkzaamheden en kunnen we weer een beetje ademhalen. De 2e of 3e week van juni starten we weer met het oogsten van tulpenbollen.

Toenemende vraag

Van Dun ziet een toenemende vraag als het gaat om Ecorobotix Spotsprayer en in de aanvragen naar het plaatsen van waterschotten ten behoeve van inundatie vanwege aaltjes. ‘Boeren zijn geïnteresseerd in de nieuwste technieken. Waarom? Ten eerste omdat het het gewas ten goede komt, ten tweede omdat kosten bespaard kunnen worden en ten derde om vriendelijker om te gaan met de kwetsbare bodem. Zo is er bij Van Dun steeds meer vraag naar de plaats specifieke spuitmachine (Ecorobotix Spotsprayer) waarmee een aanzienlijke besparing kan worden gerealiseerd van gewasbeschermingsmiddelen en goede gewassen worden niet onnodig behandeld. Van Dun: ‘Wij staan open voor nieuwe technieken en proberen zoveel mogelijk in te spelen op de vraag/wens van onze klanten.’

 

 

 

Van DunVan DunVan Dun