Jongejans: ‘Werkcomfort, kwaliteit en proces verbeterd door schone lucht in verwerkingsinstallatie’

 

Jongejans is één van onze Premium Partners die bewust kiest voor het actieve partnerschap met FarmTrade. Pootgoedtelers zien steeds meer het belang van een goede afzuiginstallatie. Jongejans beschikt over ontzettend veel kennis om schone lucht te creëren én zijn op dat gebied toonaangevend producent van krachtige en duurzame systemen. In een gecombineerd interview met Rémon Koopman (Jongejans) en Marien Verhage (Maatschap Verhage), vertellen zij meer over hun (verkochte) totaaloplossing.Remon

Jaarlijks verwerkt Verhage van de eigen percelen en die van collega-telers 3.500 tot 4.000 ton pootgoed. Een grote hoeveelheid wat voor een mooi stukje werkgelegenheid zorgt. Gemiddeld werken zij een aantal maanden met 3 à 4 mensen in het sorteerproces. ‘Ik vind het belangrijk dat onze mensen kunnen werken in fijne en gezonde omstandigheden. Het werken in een stofvrije omgeving is daarin een groot item. Om dat te creëren hebben wij ervoor gekozen alle verwerkings-, val- en overstortpunten in te pakken in kunststof tenten en een afzuigsysteem aan te schaffen zodat wij in een stofvrije omgeving kunnen werken.’ aldus Marien Verhage.

‘Uiteindelijk ben je met faseren duurder uit’

Verhage: ‘Aanvankelijk wilde ik het systeem gefaseerd doorvoeren in onze verwerkingslijn, maar ik kwam er al vrij snel achter dat ik dan meer geld kwijt zou zijn, dan wanneer ik de volledige lijn in één keer zou aanpakken. Dan had ik meerdere kleinere units aangeschaft en nu heb ik een perfect passende installatie die slimmer en completer is over het gehele verwerkingstraject.’

‘Voor mij was het belangrijk dat het afzuigsysteem meebeweegt in de wisseling van maat en ras.’ 

Rémon Koopman: ‘Al een aantal jaar waren wij in gesprek met Marien over zijn wensen en de daarin passende installaties. Bij pootgoedverwerking wissel je vaak van ras of maat waardoor ook het afzuigsysteem flexibel ingezet moet kunnen worden. Doordat we alles nu in één keer op elkaar konden afstemmen, loopt het nu als een geoliede machine.

‘Beter werkklimaat, beter voor de pootaardappel én het verbetert de omstandigheden voor de installaties.’

Buiten dat de afzuiging ontzettend fijn is voor de werkomgeving van de mensen, biedt het ook voordelen voor de pootaardappelen. Stof en ziektekiemen trekken namelijk minder de bewerking in. Daarnaast blijven machines schoner, wat bijvoorbeeld bij optisch sorteren een groot voordeel is, maar het voorkomt ook slijtage van de installatie.’ Aldus Rémon Koopman.

Een bijkomend voordeel van de Jongejans filterinstallaties, is dat deze in de MIA/Vamil regeling vallen. Dit levert grote fiscale voordelen op:
• 35% Milieu investeringsaftrek
• 75% van het bedrag willekeurig afschrijven (overige 25% volgens normale afschrijvingsregels)

Benieuwd naar welke installaties er bij Marien Verhage zijn ingezet voor het afzuigen bij zijn verwerkingslijn voor pootaardappelen? Lees verder via deze link!