Schaap Holland; Frietrassen af land op 17 – 19 euro

 

Schaap Holland

Schaap Holland is een allrounder als het gaat om aardappelen. Als partner van FarmTrade plaatsen zij vaak oproepen naar telers of bieden hun aanbod aan. Schaap Holland is actief op het gebied van veredeling, pootgoed, handel, industrie, export, foodservice en retail. Hans Geling, directeur consumptie- en pootaardappelen bij Schaap Holland praat ons bij over de huidige situatie in de markt.

‘Voor vrije vroege export pootgoed rassen hebben we een bijzonder goede afzet achter de rug met prijzen tussen de 40 tot 55 euro per 100 kg’


Terugblik
‘Als we kijken naar afgelopen seizoen hebben de telers een bijzonder goed jaar gedraaid. De vrije rassen (Spunta, Agria en Hermes) werden voor zeer goede prijzen, 40 tot 55 euro verkocht. Mijn verwachting is niet dat we deze prijzen gaan bereiken in de poolrassen,’ aldus Hans Geling.

‘Frietaardappelen in april 2024 richting 24 tot 28 euro per 100 kg’

Huidige prijzen
‘Op dit moment wordt er rond de 30 euro betaald voor de frietrassen in Noord-West Europa (oude oogst). Prijzen van tafelaardappelen met GlobalGap en Planet Proof liggen zo’n 10-15% hoger. Als we kijken naar de nieuwe oogst wordt er af land voor frietaardappelen tussen de 17 en 19 euro betaald. In april gaat dit richting de 24 en 28 euro, afhankelijk van het ras, kwaliteit, laadplaats en bewaarmethode.

De eerste prognose poolprijzen voor pootgoed oogst 2022 zijn onlangs bekend gemaakt. Gelukkig liggen deze prijzen hoger dan vorig jaar, echter vragen wij ons af of het voldoende is om de kosten te kunnen dekken en risico’s bij de pootgoed telers op te vangen. De komende periode zullen we hierop meer duidelijkheid over krijgen,’ aldus Hans Geling.

Pootgoed areaal
De concurrentie op pootgoedtelers wordt steeds groter. Dit heeft voornamelijk te maken met de keuzes die pootgoedtelers op dit moment maken. Risico’s in de pootgoed teelt zijn groot en prijzen van alternatieve gewassen, zoals grondstof voor de verwerkende industrie, aantrekkelijk. We zien daarom dat het pootgoed areaal afneemt in NW Europa.

Frietindustrie groeit
Waar de ‘Retail afdeling’ van Schaap Holland groeide tijdens Covid-19, ziet het bedrijf inmiddels de vraag in de frietindustrie stijgen. ‘Nu restaurants weer open zijn en evenementen weer plaatsvinden is er een duidelijke verandering te zien. Het werk voor de Retail in Nederland stabiliseert doordat mensen minder thuis koken en meer buiten de deur nuttigen.

Wil jij nog deelnemen aan de Tafel Aardappel pool? Dat kan!
Er zijn nog mogelijkheden om deel te nemen aan de tafelaardappelpool van Schaap Holland voor verschillende rassen. Daarvoor is er ook nog pootgoed beschikbaar; vastkokende (Laudine) en kruimige (Aromata) aardappelen. Neem hiervoor contact op met Wimjan Brasser: 06 13 44 67 77 of Arno van Vugt 06 53 59 42 07.