ADAMA: ‘Alternatieven voor de uitfaserende gewasbeschermingsmiddelen’

 

ADAMA is het 7e grootste gewasbeschermingsbedrijf en verkoopt in meer dan 100 landen. In dit artikel vertellen zij als partner van het FarmTrade netwerk over wat er speelt in hun gewasbeschermingsmiddelenmarkt; ‘Voorlopig zijn er alternatieven voor het uitfaserende gewasbeschermingsmiddelenpakket’, aldus Kevin de Lange; Technical Support Manager, akkerbouw bij ADAMA in Nederland.

Toekomstbestendig

Hoewel biologische gewasbescherming de toekomst heeft, zijn er voor veel teelten, maar lang niet alle teelten, geen redenen om zorgen te hebben over uitfaserende middelen. Voor veel teelten zijn er nog wel voldoende alternatieven beschikbaar. Echter zullen we moeten leren meer preventief te spuiten in plaats van repressief.

De Lange: ‘Natuurlijk zijn wij ook actief in het ontwikkelen van producten die meegaan in de beweging richting duurzaamheid en natuurlijk oplossingen. Charge is hier een goed voorbeeld van, hiermee bieden we een krachtige, breed inzetbare oplossing die de toekomstbestendig is bij de bestrijding van schimmels en bacteriën. Charge is een basisstof op basis van gemalen garnalenschillen. Waar andere middelen bacteriën doden, werkt Charge als elicitor. Het helpt de plant zichzelf optimaal te kunnen weren tegen verschillende ziekteverwekkers.’

Onderzoek

Adama heeft sinds 2020 verschillende proeven uitgevoerd met Charge in verschillende hoeveelheden met een breed scala aan combinaties. In suikerbieten met een dosering van 3 liter per hectare gaf het een aanvullende werking ten opzichte van de standaard chemische middelen. Een goed resultaat. Als je Charge en Spyrale in een schema combineert (Charge dient solo gespoten te worden) resulteert het in nog betere cijfers waarbij betere financiële voordelen behaald kunnen worden. Moment van toediening komt precies. Adama adviseert hiervoor te richten op waarschuwingsdienst van IRS. Bij melding van de eerste infectiekansen is het zaak Charge toe te dienen.

Benieuwd naar de resultaten van de toediening van Charge in suikerbieten op verschillende proeflocaties? In onderstaande afbeeldingen vinden jullie de resultaten in verschillende hoeveelheden en combinaties.

Charge is toepasbaar op verschillende gewassen. Specifieke vragen over Charge en de toediening ervan? Hiervoor kun je terecht bij jouw toeleverancier.