Europese bestellingen pootgoed lopen achter

Agroplant

‘Europa is afwachtend. Door de hoge kosten die zo om en nabij de start van Corona zijn gekomen zien wij dat een groot deel van Europa zich afwachtend opstelt. Boeren houden de hand op de knip en beraden zich opnieuw over de invulling van het bouwplan.’ Aldus Joris van der Lee, commercieel directeur van Agroplant. Joris praat ons bij over de huidige situatie in de markt.

‘Europese bestellingen lopen achter.’

Waar Agroplant normaal gesproken voor sommige landen rond november/december de meeste bestellingen ontvangt, moeten de orders eind januari nog steeds beginnen. ‘We merken dat boeren afwachtend zijn door verhoogde kostprijzen waardoor het telen van een ander gewas wellicht interessanter is. Als we kijken naar de vraag vanuit andere landen, zien we dat West-Europa vraagt naar frietgerichte rassen. Fabrieken willen blijven uitbreiden waardoor de vraag naar frietaardappelen blijft bestaan. Daarnaast zien we dat telers minder vaak kiezen voor het telen van consumptieaardappelen. Dit heeft te maken met het feit dat hiervoor geen contracten gegeven worden, wat betekent dat er meer onzekerheid is. Boeren gaan in deze tijd voor zekerheid.’ aldus Joris van der Lee. De export buiten de EU is wel goed gelopen zoals ook blijkt uit de exportcijfers van 31-12-2022. Zo nam Afrika 16.805 ton meer, Azië 20.457 ton meer, Amerika gelijk en Europa loopt een kleine 4.000 ton achter in vergelijk met vorig seizoen

Agroplant

Als we het over export van pootaardappelen hebben, dan hebben we het over…. Agroplant. De historie van het familiebedrijf gaat terug naar 1924. Al vele jaren is Agroplant leverancier van pootgoed met klanten van over de hele wereld. In totaal exporteert Agroplant naar zo’n 50 landen.

Joris van der Lee | 06- 51645003