Ondergrens suikerbieten € 52,- per ton

SESVanderHave

 

Wim Zandvoort, Sales Manager bij SESVanderHave ziet de suikermarkt positief en goed in. Voorzitter Dirk de Lugt van Cosun Beet Company benoemde al de ondergrens van de suikerbietenprijs van € 52,- in 2022. Een positieve wending voor SESVanderHave die suikerbietenzaad kweekt voor de Nederlandse markt. Heeft u SESVanderHave al voorbij zien komen op de app?

SESVanderHave is een toonaangevende wereldspeler in de sector van het suikerbietenzaad en specialiseert zich in elk aspect van de productie van suikerbietenzaden. Zij ontwikkelen nieuwe resistenties en rassen, waarvan de uiteindelijke blauwe zaden bij u als akkerbouwer op het land wordt gezaaid. Wereldwijd verkoopt SESVanderHave haar rassen in meer dan vijftig landen. We kunnen dus gerust stellen dat we met een grote speler te maken hebben!

‘Gezien de klimatologische ontwikkelingen, staan wij voor de uitdaging om daar geschikte rassen voor te ontwikkelen. De grondkwaliteit verandert en (nieuwe) ziektes en plagen bedreigen de teelt van gewassen, zo ook van suikerbieten. Wij focussen ons op dit moment onder andere op het veredelen van suikerbietenzaad dat zich goed ontwikkelt in periodes van droogte en hitte. Droogte- en hittestresstolerant noemen wij dat. Daarnaast is het voor ons belangrijk dat bietenzaad robuust is, waarbij minder inzet nodig is van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen en toch maximaal resultaat kan worden behaald. Het gevolg? Minder belasting van onze gronden waardoor ziektes en plagen geminimaliseerd worden.’ aldus Wim Zandvoort.

In ons assortiment bieden wij rassen uit drie belangrijke segmenten aan: rhizomanie, nematodes (BCA) en rhizoctonia. In het nematodensegment heeft ons ras Redukto een sleutelpositie bij wortelknobbelaaltjes (RKN), dit type ras is Meloidogyne chitwoodi-resistent en daarmee zeer geschikt op gronden met deze aaltjes. Verder zien we steeds vaker bladschimmels opduiken. Speciaal voor deze gevallen werd het ras Lincoln ontwikkeld. Een biet met een goede financiële opbrengst (ook belangrijk in deze tijd met hoge kosten) en een erg goede bladgezondheid.

Toewijzingspercentage neemt toe
We zien dat het toewijzingspercentage toeneemt. Er is meer vraag naar suiker, de consumptie neemt nog altijd toe. Met de huidige prijzen voor suikerbieten is het daarom zeer interessant om suikerbieten te telen. Wij adviseren u graag over het juiste ras voor uw type grond!

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Wim Zandvoort via 0610518378.