Gemiddeld 40-50 cent voor goede uien

 

Sijlltrade

Wij spraken Mark van Sijll, eigenaar van Sijlltrade over de ontwikkelingen in de agrarische sector voor wat betreft de handel. Van Sijll heeft zowel een agrarisch bedrijf als een biogasinstallatie en is handelaar in groenten en fruit binnen de EU en handelt voornamelijk met het Oostblok. In het afgelopen jaar heeft Sijlltrade verschillende handel gedaan via het FarmTrade platform. ‘Mede dankzij de app komen wij bij de juiste doelgroep onder de aandacht.’

‘Industrie uien worden verkocht voor 10-20 cent’

‘De handel loopt lekker door. Ik had verwacht dat we in deze periode iets rustiger zouden zijn voor wat betreft de handel van uien, aardappelen en peen. Het aanbod uien is minimaal, maar de vraag is erg hoog. We kunnen zeggen dat de kwaliteit van de uien over het algemeen niet is om naar huis te schrijven, terwijl de prijzen gemiddeld iets hoger zijn dan andere jaren. Voor goede uien wordt op dit moment 40-50 cent betaald. Dat maakt de handel naar het Oostblok lastiger. Zij willen veel voor weinig en daar gaan de telers op dit moment nog niet direct mee akkoord. Waar je vorig jaar voor een cent of 5 industrieuien kocht, wordt nu 10-20 cent gevraagd én betaald (afhankelijk van de kwaliteit). De export van goede kwaliteit uien loopt lekker door.’ aldus Mark van Sijll.

Van Sijll ervaart veel vraag naar winterpeen/grove peen. ‘Door het droge en warme jaar zijn deze partijen in heel Europa erg schaars. In Nederland kunnen we van geluk spreken dat er voor een deel nog beregend kan worden. In gebieden waar deze mogelijkheid niet was zien wij in het product ook gematigde resultaten.

Schot en fusarium
Vanwege de weersomstandigheden is het op veel plekken niet gelukt de MH verspreiding succesvol in te zetten. Hierdoor is er veel schot te zien in de partijen in België en Noord-Frankrijk, maar ook op verschillende locaties in Nederland. Daarnaast is er veel Fusarium aanwezig in de cel. De reden daarvoor is van Sijll niet direct duidelijk.

Vragen over de uienmarkt en wat Sijlltrade voor jou kan betekenen? Neem contact op met Mark van Sijll via 0643452588.