Telersprijs uien tussen 35 – 40 euro

 

Zandijk

Zandijk, specialist in de handel van uien en winterpenen, is lid van het adverteerdersnetwerk van FarmTrade. Kees runt het bedrijf samen met zijn vader Adrie. Wij spraken Kees over de huidige situatie in de uienwereld.

’De baal- en boerenprijzen liggen (te) dicht bij elkaar.’

‘We merken dat de boeren hun product lastig loslaten. Daarnaast spelen ook onzekerheid in de wereld en de hoge (verwachte) kosten een grote rol om een keuze te maken. We kunnen over het algemeen zeggen dat het een moeilijke markt is die lastig te volgen valt. Wat belangrijk is, is dat de uiteindelijke bestemmingen de hoge prijzen kunnen en willen betalen zodat de afzet in volume op pijl blijft. Maar we weten vanuit verleden als de prijzen boven bepaalde niveaus komen gaan er bestemmingen minder afnemen of zelfs afhaken. Laten we wel wezen met het huidige prijsniveau van ca. 35 – 40 euro geef je ze zeker niet weg.

Opbrengst en kwaliteit

‘We kunnen concluderen dat er dit jaar 15 -20% minder opbrengst is dan vorig jaar. Veel boeren hebben over het algemeen de cellen niet vol, de tonnen vallen niet mee. Hoe dit kan? Hiervoor zijn meerdere redenen, moeder natuur, de steeds meer voorkomende ziektedruk speelt daarin een absolute rol. Ook de kwaliteit is hierdoor niet overal optimaal.
Het is een prachtig (intensief) gewas voor iedereen, het telen ervan wordt door alle kostenverhogingen een dure teelt, zeker met de huidige tonnen per ha,” aldus Kees Zandijk.

Bestemmingen

Bestemming Afrika neemt op het moment wel uien af maar niet boot naar boot. Door de hoge prijzen in Nederland gaan bestemmingen zoeken naar alternatieve leveranciers voor uien, zoals bijvoorbeeld China.’ De vraag vanuit Europa naar onze Nederlandse ui is er vanuit Engeland en de eerste vrachten vertrekken naar Duitsland, maar nog niet met grote volumes. Brazilië heeft dit seizoen ook weer uien afgenomen, dit is vaak voor overbrugging voor hun eigen oogst.

Toekomst

‘Als we kijken naar de volumes die in Europa zijn gegroeid liggen daar zeker na de jaarwisseling voldoende kansen voor de Export’ aldus Kees Zandijk.