Pootaardappelen op hoog prijsniveau

 

Jan Eric Geersing van Geersing Potato Specialist neemt ons mee in de huidige situatie binnen de aardappelhandel. Geersing is veel actief in Zuid-Europa en heeft inmiddels zijn rayon vergroot met een vertegenwoordiger in Griekenland.’Het was een droog seizoen waardoor het rooien achterliep. Toen er water viel, liep dit vervolgens slecht weg waardoor ook toen het rooien op de proef gesteld werd. Uiteindelijk kunnen we wel zeer tevreden zijn met de opbrengst.’

De hoge kostprijs en lagere beschikbaarheid zijn oorzaken van de hoge prijzen. Telers nemen geen genoegen met een redelijke prijs zoals gewend van vorige jaren. De (nog) lage beschikbaarheid heeft te maken met het achterlopen van de oogst eerst door droogte en nu door teveel regen. Door de droogte zien we meer schurft dan andere jaren. Daarnaast is het tal erg hoog wat eigenlijk daar niet bij past. Pootgoed is daardoor niet bovenmaats.

Prijzen

Na de beschikbaarheid in het begin, beginnen prijzen wat te zakken. Spunta E voor de export ging er een aantal weken geleden nog uit voor zelfs €58,- per 100kg, inmiddels zitten we net boven de €50,- per 100 kg en de verwachting is dat deze prijs de komende tijd nog wat verder zal dalen. Dat geldt ook voor Agria, deze zit voor klasse A op dit moment zo op de €43,- per 100kg.

Gangbare consumptiemarkt ligt erg goed, het verschil met bio neemt steeds verder af. Voor consumptie wordt nu zo’n €25,- betaald. Verwacht wordt dat deze door de €30,- zal schieten.

De contractprijzen stijgen, maar nog niet voldoende om de kosten te dekken zoals voorheen. Daarom is de vraag of komend jaar hetzelfde aantal aardappelen gezet zal worden.

Vragen over pootgoed? Neem contact op met Jan Eric Geersing.