Gemiddeld 45 tot 55 cent voor export pootaardappelen

 

Aardappelhandel Dirk Bos

Aardappelhandel Dirk Bos praat ons bij over de huidige ontwikkelingen in de aardappelwereld. ‘De export van pootaardappelen begint op gang te komen voor met name de vroege bestemmingen (Jamaica, Bangladesh, etc.) en daar wordt goed voor betaald! De klasse E pootaardappelen van verschillende vroege export rassen (Spunta, Hermes, Diamant, etc.) gaat eruit voor 45 tot 55 cent. In deze periode vorig jaar werd er zeker 5 cent minder betaald.’ aldus Dirk Bos.

De hoge kostprijs en lagere beschikbaarheid zijn oorzaken van de hoge prijzen. Telers nemen geen genoegen met een redelijke prijs zoals gewend van vorige jaren. De (nog) lage beschikbaarheid heeft te maken met het achterlopen van de oogst eerst door droogte en nu door teveel regen.

Dirk Bos verwacht dat de kwaliteit pootaardappelen voor consumptie in Europa goed is. Partijen zijn over het algemeen fijn en veel knollen per kilo.

Of de eindgebruiker in de verre bestemmingen de hoge kosten (aanschaf pootgoed, hoge kosten pallets/zakken en containertransport) gaat/kan betalen is nog erg onzeker.

Kwaliteit

Kwaliteit is redelijk, echter valt de schurft op de aardappelen niet helemaal mee. Er zijn partijen die niet geschikt zijn voor export over zee. Daarbij moeten we alert zijn op partijen met rooibeschadiging. De nacontroles zijn in sommige gevallen ook teleurstellend.