Voorkom onnodig kunstmestgebruik, handel nu!

 

 

De prijzen van kunstmest blijven schommelen. Waar de prijzen een aantal maanden geleden naar boven de € 100,- stegen voor Kalkamonsalpeter hebben we ook een daling tot € 60,- meegemaakt. Inmiddels zitten de prijzen weer in de lift en betaal je rond de € 85,-. Wouter ten Brinke van Ten Brinke b.v. roept boeren op proactief te handelen om (onnodige) kunstmestkosten te voorkomen.

Wouter ten Brinke is al sinds de start van FarmTrade betrokken bij het platform. Als teeltbegeleider en leverancier van gewasbeschermingsmiddelen, zaaizaden en meststoffen bieden zij interessante producten en tips aan. Zo ook nu.

 

‘Proactief handelen, scheelt kosten op de lange termijn’

 

‘De telers zijn over het algemeen nog redelijk behoudend. Men houdt vast aan het oude vertrouwde. Maar. Nu regelgeving veranderd, bepaalde middelen niet meer toegelaten worden en de kostprijs oploopt is het tijd voor verandering. Door proactief te handelen kunnen kosten bespaard worden en opbrengsten worden verhoogd.’ aldus Wouter ten Brinke.

Kunst-/ organische mest
‘De kunstmestprijzen beginnen weer te stijgen. Gezien de gasprijzen, is de verwachting dat kunstmestprijzen voorlopig niet dalen. Hoewel we gewend zijn met kunstmest snel te schakelen, loont het in dit geval om proactief te handelen. Door in de komende periode organische mest aan te voeren, kan het gebruik van kunstmest in het voorjaar worden beperkt. Daarnaast verbeter je met organische mest de vruchtbaarheid van de bodem. Dit levert vooral op lange termijn rendement op doordat het gewas weerbaarder wordt waardoor de opbrengsten stijgen. Kies je toch voor kunstmest? Dan adviseren wij TerraNature meststoffen op basis van Ureum stikstof. Voor Ureum is bij de productie minder energie nodig en daardoor goedkoper per kg stikstof. Ook spoelt Ureum stikstof minder snel uit en is het voor de plant efficiënter dan stikstof uit nitraat. Daarnaast wordt Ureum over de hele wereld toegepast, waar Kalkamonsalpeter zijn voornaamste toepassing in de West-Europese markt vindt. Hierdoor is Ureum beter beschikbaar en goedkoper.

 

Wist je dat Kalkamonsalpeter voornamelijk gebruikt wordt in Nederland? En Ureum Wereldwijd ingezet wordt?

 

Restrain ethyleen
Aardappelen kiemvrij bewaren en zetting verhogen. Een behandeling met Restrain Ethyleen creëert rust in de bewaring en biedt potentie tot meer knollen, hogere opbrengst én een betere maatverdeling. ‘Inmiddels hebben wij 12 jaar ervaring en het effect is indrukwekkend. De behandeling biedt potentie tot 15% meer knollen per plant en de opkomst is gelijkmatiger. Uiteindelijk resulteert dit in financiële voordelen dankzij een kwalitatief hoogwaardig product. De toepassing is niet alleen voor de pootgoedteler interessant maar ook voor pootgoed voor de consumptieaardappelteelt. Onze adviseurs begeleiden daarnaast het proces in de bewaring zodat het hoogste haalbare wordt behaald.’

 

Kies je voor (poot)aardappelen in het bouwplan van 2023 en overweeg je een Restrain-ethyleen behandeling? Neem dan contact op met Ten Brinke b.v.!

Dit jaar bestaat Ten Brinke b.v. 25 jaar. Op 23 september organiseren zijn hierom het symposium ‘Is er ruimte voor landbouw’ met als gastspreken Caroline van der Plas. Interesse? Geef je dan op! Vol=vol!