Energiekosten zet de boer op scherp

 

 

Duurzame energie. Het staat hoog op de agenda om heel Nederland hiervan te voorzien.
En het liefst zo snel mogelijk. De ontwikkelingen met Rusland hebben deze verandering nog meer noodzaak gegeven. Nu de kosten van energie in hoge mate stijgen, staan agrarisch ondernemers voor een grote uitdaging. Is er nog winst te behalen?

FarmTrade partner PV-projecten is begonnen om met hun bedrijf ondersteuning te bieden aan ondernemers om te besparen op de energiekosten. Gestart met de focus op de agrarische sector en al vrij snel uitgebreid met het midden- en kleinbedrijf. Hoe gaat deze ontwikkeling? Wij spraken oprichter Thom Stelwagen.

 

‘Wij richten ons met PV-projecten op het leggen van zonnepanelen op daken van (agrarische-) bedrijven en zijn hierin de totaalleverancier van aanvraag tot het monitoren van het energieopwekkingssysteem en alles daar tussenin,’ aldus Thom Stelwagen. De afgelopen jaren kreeg PV-projecten voornamelijk grote aanvragen. ‘Dit had te maken met de interessante SDE+ subsidie, waarbij stroom wordt teruggeleverd aan het net door middel van een grootverbruik aansluiting (GVB).

 

Groot verbruik aansluitingen kan PV-projecten op veel plekken niet meer krijgen. Brabant en Limburg zitten volledig op slot. ‘Omdat iedere energieleverancier op hetzelfde moment de energie wil leveren op het net, worden hoge piekmomenten gecreëerd die het net niet aan kan. Dit noemen we congestie. Om deze piekmomenten te minimaliseren is het van belang dat het energienet meer gestabiliseerd wordt door vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Daarnaast kan de energie op piekmomenten worden afgetopt of opgeslagen waardoor een overbelasting kan worden voorkomen.’

PV projecten

 

Gelijktijdigheid
Voor agrarische bedrijven met een bestaande GVB-aansluiting is congestie een doorn in het oog. Toch kunnen we veel bedrijven helpen besparen. Neem bijvoorbeeld pluimvee- en varkenshouders. Zij hebben in de zomer een hoog verbruik vanwege de ventilatie. Dit verbruik loopt bijna parallel aan de curve van een zonne-energie installatie. We vragen dan de kwartierwaardes op bij het meetbedrijf en ontwerpen een systeem op de gelijktijdigheid van het bedrijf. Zelfs zonder terug te leveren kunnen deze bedrijven vaak tot wel 50% besparen op de energiekosten.

 

Kleinverbruik (KV)
De meeste agrarische bedrijven hebben overigens een kleinverbruik aansluiting (<3x80A). Op deze aansluitingen mag altijd worden teruggeleverd zonder toestemming van de netbeheerder. Naast het mogen terugleveren kunnen ondernemers met een KV-aansluiting gebruikmaken van de salderingsregeling. Daarnaast kan er vaak ISDE-subsidie of EIA worden aangevraagd. Omdat hier geen beperkingen gelden merken we vooral hier een enorme vraag naar zonnepanelen.

 

‘Hoge energieprijzen in de zomer geeft spanning voor winterperiode’

 

Energieprijzen
De energieprijzen zijn historisch hoog. ‘Er werd verwacht dat de energieprijzen, zoals we gewend waren, in de curve gelijk zouden lopen met de prijzen van gas. Wat betekent dat in de zomermaanden de prijzen aanzienlijk zouden zakken. Dat is niet gebeurd en dat creëert enige spanning voor de komende winterperiode.’ Aldus Thom Stelwagen.