17/18 centen voor uien (af land) tijdens hoge piek

 

Wouter van der Beek, van Bruin Export is al vanaf het begin actief bij FarmTrade, en praat ons bij over de huidige situatie in de uienmarkt, blikt met ons terug op het afgelopen jaar en vooruit op het komende seizoen

 

Terugblik 2021/2022

De verkoop startte voorspoedig. Prijzen waren goed en de afzet ging voorspoedig, tot Afrika stopte met importeren. De verwachting was dat Europa, Azië en het midden oosten in het tweede seizoen meer zouden afnemen. Echter mede door de oorlog viel deze aanvraag tegen.

‘Grove maten moesten het verlies in de marge compenseren.’

Het verschil in veldgewasprijs en baalprijs in kleinere maten was in het tweede seizoen daardoor flinterdun. Grove maten moesten dit verlies (in sommige gevallen) in de marge compenseren. Door deze ontwikkelingen zijn sommige sorteerders op dit moment hun seizoen met verlies aan het afronden. Daarnaast zijn er telers die op dit moment nog uien in de schuur hebben, geschat wordt zo’n 100.000 ton. En dat is veel voor deze periode van het jaar. De bewaring wordt lastiger met de stijgende nachttemperaturen en producten elders uit de wereld komen binnenkort ook vrij. ‘Het seizoen eindigt al met al teleurstellend, de kosten zijn nauwelijks gedekt. We hadden er meer van verwacht.’ aldus Wouter van der Beek.

‘Af land prijzen stegen naar zo’n 17/18 cent per kilo.’

 

Vooruitblik 2022/2023

Het areaal lijkt in Nederland zo’n 10% gekrompen. Akkerbouwers kozen wegens de hoge prijzen veel voor tarwe, of een combinatie van. Waardoor het areaal ten opzichte van eerdere jaren kleiner is. Inmiddels zijn de uien gezaaid. Voor wat betreft het moment van zaaien, zitten we in hetzelfde ‘tijdspad’ als vorig jaar. De droogte maakte de omstandigheden voor de net gezaaide uien echter minder aangenaam. Het creëerde enigszins spanning op de markt, wat uiteindelijk wel een positief gevolg had op de af land prijzen. Die stegen naar zo’n 17/18 centen per kilo. Nu de droge periode achter ons ligt, is de markt weer zoekende naar balans tussen vraag en aanbod. Vanwege het kleinere areaal in heel Europa verwacht van der Beek een succesvol jaar mits het groeiseizoen uiteraard goed is.

Bruin Export vraagt op FarmTrade naar 2500 ton uien. Gele/rode zaaiuien voor de boven- én onderkant van de markt! Beschik jij nog over uien? Neem contact op!