Ondanks onzekerheid een succesvol aardappel-afzetseizoen!

 

Samen met Dirk Bos Aardappelhandel kijken we terug op de tweede helft van het afzetseizoen. ‘Bij de afzet hebben we veel verschillen gezien in verscheidene rassen. Spunta was snel uitverkocht en de verkoop van Agria kwam pas laat op gang,’ aldus Dirk Bos.

ondanks-onzekerheid-een-succesvol-aardappel-afzetseizoen

Verschillende externe factoren, zoals corona en de oorlog, hebben onzekerheid gecreëerd en de telers op scherp gezet betreft hun keuzes in het bouwplan. De export van agrarische producten naar Rusland staat op ‘losse schroeven’ en de import van graan vanuit Rusland & Oekraïne zal naar alle waarschijnlijkheid penibel worden. Redenen voor telers om het bouwplan te herzien en een deel van het areaal consumptieaardappelen om te zetten naar tarwe of andere granen. Daarnaast waren de hoge kosten voor de teelt van aardappelen een motivatie de plannen aan te passen.

‘Deze ontwikkeling was goed merkbaar. De export naar Spanje en Italië is pas laat op gang gekomen, maar ook andere telers in Europa hebben lang afgewacht met het aankopen van pootgoed. Doordat de afzet leek achter te blijven, is de prijs van Agria’s gezakt waardoor het toch interessant werd Agria’s te telen. Nu het einde van het afzetseizoen in zicht is lijkt de Agria toch zo goed als uitverkocht. Bintje is ondanks de hoge prijs dit jaar goed verkocht en inmiddels niet meer leverbaar. Al met al een seizoen waar we positief op terugkijken!’

Verwachting

‘Het loopt altijd anders dan je denkt.’ Ik verwacht dat het areaal consumptieaardappelen iets zal afnemen. In het areaal pootgoed zal wellicht een kleine verschuiving zichtbaar zijn, maar blijft naar verwachting min of meer gelijk,’ aldus Dirk Bos.

Voorjaarswerkzaamheden

Bos is enthousiast over de voorjaarswerkzaamheden. ‘De voorjaarswerkzaamheden gaan zeer voorspoedig. Na een koude, natte periode is het voorjaarswerk goed losgekomen en lijkt het erop dat de telers alles in één streep kunnen poten. Als dit een voorbode is voor het verdere seizoen, kunnen we zeer tevreden zijn!