Uienhandel naar Oost-Europa loopt zeker 30% achter op voorgaande jaren

uienhandel-loopt-zeker-30-procent-achter

East Europe Trading verhandeld voornamelijk industrie uien naar Polen. Lowie de Koeijer, mede-eigenaar van East Europe Trading vertelt ons het laatste nieuws betreft de handel richting Oost-Europa.

De impact van de oorlog op de handel van uien naar Oost-Europa is groot, maar te overzien. Toen Rusland Oekraïne binnenviel schoot men direct in de angstmodus. Er werden geen verladingen meer gedaan. Sinds de afgelopen twee weken begint dat weer iets aan te trekken en kunnen industriepartijen goed verkocht worden. De uien voor verpakking naar Polen en Roemenië begint ook weer op gang te komen.

‘Op dit moment zitten wij op 60 – 70% van de handel ten opzichte van vorig jaar. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat de doorleveringen vanuit Polen naar Oekraïne niet, tot nauwelijks meer gedaan worden. Hoewel het westen van Oekraïne wel weer een voorzichtige vraag deelt, echter is het transport een uitdagende factor.

Kwaliteit en prijzen

‘De kwaliteit van de uien is redelijk. Afhankelijk van de grofte van de industriepartijen, worden deze verkocht voor € 0,10 per kilo. De uien voor de verpakking zitten op dit moment rond de € 0,13. De prijzen in Nederland zijn inmiddels weer iets gestegen in vergelijking met het moment van start oorlog. Dat is positief. ‘We hebben een mooie concurrerende positie in Europa.’