Oorlog zet vraag naar plantuien en graan op z’n kop

oorlog-zet-vraag-naar-plantuien-en-graan-op-zn-kop

 

De oorlog in Oekraïne brengt veel veranderingen met zich mee voor de telers in Nederland. Jaap Jonker, salesmanager van De Groot en Slot brengt ons op de hoogte van de ontwikkelingen.

De oorlog in Oekraïne heeft de vraag naar plant- en zaaiuien flink veranderd ten opzichte van andere jaren. De grote vraag naar plantuien bleef bestaan vanuit Oekraïne en Rusland. Maar het transport werd bemoeilijkt en ook de geldkranen gingen dicht. Hierdoor moesten telers hun product vooruit betalen. Een onmogelijke opgave voor de telers in een oorlog. Veel orders van plantuien met bestemming Rusland en Oekraïne werden geannuleerd. Daardoor kwamen er op een eerst uitverkochte markt toch weer plantuien beschikbaar en overwogen telers in Nederland om hun bestelling van zaaiuien te annuleren. Ook steeg kortstondig de vraag naar plantuien.

En andere grote ontwikkeling door de oorlog is de vergroting van het areaal aan graan in het bouwplan. Oekraïne is een grote graanproducent in Europa. Dit jaar produceert Oekraïne zéker de helft minder graan ten opzichte van de afgelopen jaren. Voor Nederlandse telers is het dus erg interessant om dit jaar meer tarwe en gerst te produceren. Het scheelt in de kosten, de verwachting is dat de verdiensten hoger liggen dan gebruikelijk én het ontziet de grond. “En die ontwikkelingen zien wij ook. Op dit moment worden er in de markt arealen tot wel een paar honderd hectare uienzaad niet ingezaaid, waar men vervolgens graan gaat verbouwen.” aldus Jaap Jonker.

De verwachting is dat dit jaar in Nederland 5% minder areaal aan zaaiuien geteeld zal worden en tussen de 5 en 10% minder areaal aan plantuien. De geluiden vanuit de rest van Europa zijn redelijk gelijk: Frankrijk gaat ook minder doen en Spanje en Polen gaan nog veel meer verminderen. Wellicht is dat de reden dat de stemming voor het komende jaar al goed is. Er is al handel voor 11 euro zaaiuien af land gedaan en voor de termijnhandel wordt over prijzen van 13 tot 15 euro gesproken.

De Groot en Slot De Groot en Slot De Groot en Slot